Школяр України



Значення амінокислот і білків у життєдіяльності організмів

Білки їжі безпосередньо не засвоюються організмом. Спершу вони гідролізуються до амінокислот під впливом речовин, що містяться у травному тракті. Потім амінокислоти всмоктуються у кров, а вже з нею переносяться до печінки, де організм синтезує білки, характерні саме для нього. Найбільше амінокислот витрачається на синтез білків різних органів і тканин, частина – на синтез гормонів, ферментів та інших біологічно важливих речовин, а решта витрачається як енергетичний матеріал. Тому фізіологічне значення білків важко переоцінити: не випадково їх називають «носіями життя». Білки – основний матеріал, з якого побудований живий організм. Запас білків у живих організмах повинен постійно відновлюватися, тому білки — найважливіші поживні речовини.

Це особливо важливо для молодого організму, який росте і розвивається. Тому їжа молодої людини повинна містити достатню кількість білків. Найбагатші на білки м’ясо, риба, молоко, сир, яйця, бобові, горіхи. Хворим, ослабленим людям іноді вводять амінокислоти в кров, тим самим полегшується їх засвоєння, підтримуються сили організму.

 


Хімія 11 клас

Copyright © 2011-2015 Школяр України.
All Rights Reserved.