Хімічні властивості глюкози
Молекула глюкози є альдегідоспиртом. Тому глюкоза вступає в реакції, характерні для багатоатомних спиртів і альдегідів.
Як багатоатомний спирт глюкоза реагує з купрум(ІІ) гідроксидом, утворюючи розчин синього кольору.
Як альдегід глюкоза окиснюється (наприклад, у реакції «срібного дзеркала») до глюконової кислоти.
глюконова кислота
і відновлюється воднем до шестиатомного спирту сорбіту:
сорбіт
Велике значення мають процеси бродіння глюкози, які відбуваються під дією органічних каталізаторів-ферментів. Відомо кілька видів бродіння. Спиртове бродіння відбувається під дією ферментів дріжджів. Продуктами є етиловий спирт С2H5OH і вуглекислий газ СO2 : C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2.
Молочнокисле бродіння глюкози відбувається під дією молочнокислих бактерій:
C6H12O6 → CH3–CHOH–COOH
молочна кислота
При цьому утворюється молочна кислота.