Хімічні властивості гліцерину. Застосування гліцерину
Гліцерин вступає у реакції, характерні для одноатомних спиртів. Він горить з утворенням CO2 і води, реагує з активними металами з виділенням водню:
CH2–OH CH2–ONa
| |
2 CH–OH + 6Na → 2 CH–ONa + 3H2
| |
CH2–OH CH2–ONa
Гліцерин вступає в реакцію з галогеноводнями:
CH2OH–CHOH–CH2OH + HCl → CH2OH–CHOH–CH2Cl + H2O і з нітратною кислотою.
При взаємодії гліцерину з нітратною кислотою утворюється важка масляниста, сильно вибухова речовина – тринітрогліцерин:
Характерною реакцією гліцерину є утворення синього розчину при взаємодії з купрум(ІІ) гідроксидом Cu(OH)2.
Гліцерин має широке застосування. Завдяки гігроскопічності він використовується у парфумерії та фармації як зм’якшувальний засіб, основа для мазей, добавка до мила. У харчовій промисловості – як добавка до напоїв. У шкіряному виробництві та текстильній промисловості гліцерин використовують для обробки пряжі та шкіри, щоб надати їм м’якості, еластичності.
Гліцерин застосовують для виробництва синтетичних смол і вибухових речовин, наприклад, нітрогліцерину. Нітрогліцерин використовується для виготовлення динаміту. Спиртовий розчин нітрогліцерину має судинорозширювальну дію. Його використовують як ліки при захворюванні серця.