Глюкоза як представник вуглеводів, альдегідоспирт. Фізичні властивості. Поширення в природі
Вуглеводи – природні сполуки, які відіграють важливу роль у житті людини, тварин і рослин. До вуглеводів належить глюкоза, фруктоза, сахароза, крохмаль, целюлоза тощо. Назва вуглеводи склалася історично, оскільки перші з вивчених сполук цього класу містили в молекулах, крім атомів Карбону (вуглецю), атоми Гідрогену та Оксигену у співвідношенні 2 до 1, тобто як у воді, – звідси назва «вуглеводи».
Вуглеводи поділяються на моносахариди, дисахариди, полісахариди. Найпростішим представником моносахаридів є глюкоза. Молекулярна формула глюкози C6H12O6. Структурна формула глюкози показує, що в її молекулі містяться п’ять гідроксильних груп і одна карбонільна:
Отже, глюкоза є одночасно і багатоатомним спиртом, і альдегідом, тобто альдегідоспиртом.
Глюкоза широко поширена в природі. Вона міститься у великих кількостях у виноградному соку (тому глюкозу ще називають виноградним цукром), входить до складу меду, дозрілих фруктів, ягід. Це біла кристалічна речовина, добре розчинна у воді, солодка на смак. У природі утворюється внаслідок реакції фотосинтезу:
6CO2 + 6H2O C6H12O6 + 6O2.