Амінокислоти як складові частини білків, функціональні групи амінокислот. Здатність амінокислот утворювати полімерні молекули
Амінокислотами називають органічні сполуки, молекули яких містять карбоксильну групу – COOH і аміногрупу – NH2.
Їх можна розглядати як похідні карбонових кислот, які утворюються заміщенням одного чи кількох атомів Гідрогену у вуглеводневому радикалі аміногрупою. Наприклад, оцтова кислота має формулу CH3COOH, амінооцтова кислота має формулу H2N–CH2COOH.
Амінокислоти часто називають за назвою відповідної карбонової кислоти, до якої додають слово -аміно. Положення аміногрупи відносно карбоксильної позначають грецькими буквами a (альфа), b (бетта), g (гамма) тощо.
b a
CH3–CH–COOH
|
NH2 a – амінопропіонова кислота
Для багатьох амінокислот збереглися й історичні назви: амінооцтова кислота – гліцин, a – амінопропіонова – аланін тощо.
За фізичними властивостями амінокислоти – безбарвні кристалічні речовини з високими температурами плавлення, більшість із них добре розчинні у воді.
Карбоксильна й аміногрупа протилежні за хімічним характером: перша є носієм кислотних властивостей, друга – основних. Отже, амінокислоти – амфотерні сполуки.
Найважливішою особливістю амінокислот є взаємодія молекул між собою. У реакцію вступають протилежні за функціями групи: карбоксильна група однієї молекули й аміногрупа іншої. Унаслідок реакції утворюються ди-, три-, поліпептиди і виділяється вода.
дипептид
Зв’язок між залишками амінокислот називається пептидним, а група CO–NH — пептидною групою.